Dementievriendelijk Bernheze

Dementie, we hebben elkaar nodig om aandacht te besteden aan het onderwerp dementie en om dit bespreekbaar te maken binnen onze gemeente. Samen kijken wat we kunnen doen voor de persoon met dementie en voor de mantelzorger.

De werkgroep Dementie Vriendelijk Bernheze zet zich sinds 2017 in voor de belangen van mensen met dementie en hun mantelzorgers zodat zij zo lang mogelijk deel uit kunnen blijven maken van de samenleving en veilig en verantwoord thuis kunnen blijven wonen.  

Aanbod, o.a.:

  • Training/workshop Samen Dementievriendelijk. 

Voor vrijwilligers is deelname aan deze training gratis. Aan de orde komt o.a.: Wat zijn de verschillende vormen van dementie ?

Hoe kun je dementie herkennen? Hoe kun je iemand met geheugenproblemen het beste benaderen? Aan de hand van dagelijkse situaties kijken we hoe we op dat moment kunnen reageren.

  • Ervaren van de VR dementiebril. 

In de ” huid kruipen” van iemand met geheugenproblemen/beginnende dementie. Door in de belevingswereld van iemand met beginnende dementie te kruipen kun je zelf ervaren hoe mensen met dementie de dagelijkse situaties ervaren. Je krijgt hierdoor meer inzicht in het ziektebeeld en ervaart wat iemand met dementie op dat moment nodig heeft. De VR bril en ook de training Samen Dementievriendelijk worden georganiseerd voor vrijwilligers, belangstellenden en voor professionals, in samenwerking met de Alzheimer afdeling Oss.

  • Gespreksgroep/lotgenotengroep voor mantelzorgers van mensen met dementie. 

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door ONS welzijn in samenwerking met Dementievriendelijk Bernheze en worden elke eerste vrijdag van de maand gehouden van 14.00u tot 16.00u , in  het Checkpoint, de la Sallestraat 3 in Heesch. Tijdens deze lotgenotengroep is het fijn om ervaringen uit te wisselen in een veilige en vertrouwelijke sfeer en om te praten met anderen die je verhaal herkennen en in een soortgelijke situatie verkeren. Dit kan steun geven, het is prettig om te ervaren dat je niet de enige bent en je kunt van elkaar leren.

  • Dementheek in debibliotheek Heesch. De dementheek is een informatiepunt waar materialen , zoals spellen, herinneringskoffers, boeken en informatie te vinden is voor en over mensen met dementie. De dementheek richt zich op volwassenen met geheugenproblemen, mensen met (beginnende) dementie die thuis wonen en mensen met dementie die in zorginstellingen wonen.

Hierop staan bovenstaande activiteiten in Heesch en alle activiteiten binnen Bernheze vermeld. U kunt  er veel achtergrondinformatie vinden over dementie .

 De werkgroep, voor de kern Heesch,  is sinds 2024 vertegenwoordigd in het bestuur van Samen Heesch

Wij streven naar een mensvriendelijk Bernheze met aandacht en oog voor iedereen.